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May 13, 2011 

 
 
 

 
Re: Interpretive Letter 1-2011  Application for Exemption under Section 
      362.106(4)(e), RSMo Supp 2010 
 
 
 
 In a letter dated April 20, 2011, you requested a determination that “state chartered banks 
and trust companies may charge an overdraft fee when a  customer overdraws his or her account 
with the use of a debit card, check, ATM card or other means” because federal law allows 
national banks to charge such fees.  The federal law basis for the national bank treatment of 
overdrafts is found in 12 USC section 24(Seventh), 12 CFR 7.4002(a) and Office of the 
Comptroller of the Currency Interpretive Letter 1082 dated May 17, 2007. 
 
 Your request is made pursuant to Missouri’s “wild card” statute. Under § 362.106(4)(e), 
RSMo, state-chartered banks may conduct any activity that national banks are expressly 
authorized to conduct, if the Missouri bank has provided notice to the Director of Finance who 
determines within the 30 day notice period that the proposed activity is not unsafe or unsound 
and the bank meets the conditions prescribed for national banks.  The director may either take 
no action or issue an interpretive letter that specifically describes the activity permitted and any 
limitations on the activity. 
 
NATIONAL BANK AUTHORITY 

National banks are authorized to exercise “all such incidental powers as shall be 
necessary to carry on the business of banking.”  12 USC § 24(Seventh).  Receiving deposits is 
specifically designated as a power incidental to banking.  Id.  Deposit taking powers are 
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confirmed in 12 CFR 7.4007(a).   Federal regulations also authorize national banks to “charge 
its customers non-interest charges and fees, including deposit account service charges.”  12 CFR 
7.4002(a). 

 
If a national bank decides to charge a fee on a deposit account, regulations require the 

bank to address the enumerated considerations found in 12 CFR 7.4002(b).  That regulation 
provides: 

 
(b)(1) All charges and fees should be arrived at by each bank on a competitive basis and 

not on the basis of any agreement, arrangement, undertaking, understanding, or discussion with 
other banks or their officers. 

 
(2) The establishment of non-interest charges and fees, their amounts, and the method of 

calculating them are business decisions to be made by each bank, in its discretion, according to 
sound banking judgment and safe and sound banking principles.  A national bank establishes 
non-interest charges and fees in accordance with safe and sound banking principles if the bank 
employs a decision-making process through which it considers factors, among others: 

(i) The cost incurred by the bank in providing the service; 
(ii) The deterrence of misuse by customers of banking services; 
(iii)The enhancement of the competitive position of the bank in accordance with 
the bank’s business plan and marketing strategy; and 
(iv) the maintenance of the safety and soundness of the institution. 

 
 To clarify the ability of a national bank to charge fees on deposit accounts, the Office of 
the Comptroller of the Currency (OCC) issued Interpretive Letter #1082 on May 17, 2007.  The 
Letter provides “[i]f a bank uses a decision-making process that takes these factors into 
consideration, then there is no supervisory impediment to the bank exercising its discretionary 
authority to charge non-interest fees and charges—such as the overdraft fees at issue here--
pursuant to section 7.4002(a).”   The OCC further explains that overdraft fees are not related to 
debt recovery.  Instead, it is the balancing of debits and credits on a deposit account, an activity 
that is statutorily authorized for national banks. 
 
MISSOURI LAW 
 State-chartered institutions derive power through § 362.105 and § 362.106  RSMo.  State 
banks “may for a fee or other consideration…(1)conduct the business of receiving money on 
deposit and allowing interest thereon..”  § 362.105.1(1) RSMo.   Additionally, state banks “may 
exercise all powers necessary, proper or convenient to effect any of the purposes for which the 
bank or trust company has been formed and any powers incidental to the business of banking.” 
Additionally, § 362.111 RSMo allows state-chartered banks to “impose fees or service charges 
on deposit accounts.”   Those fees or service  charges 
cannot be more restrictive than those permitted for federally chartered depository institutions.  
Id. 
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SUMMARY AND FINDINGS 
 If the director chooses to grant a request made pursuant to § 362.106(4)(e) RSMo, the 
director must determine that the proposed activity is not an unsafe or unsound practice and that 
the bank meets the prescribed standards for conducting such activity.  Charging an overdraft fee 
on a deposit account does not constitute an unsafe or unsound activity.  Therefore, state-
chartered banks may charge such a fee. 
 
 This issue was presented as a wild card request under § 362.106(4)(e) RSMo.  Addressed 
in this manner, the federal authority outlined above clearly indicates that national banks are 
allowed to charge overdraft fees on deposit accounts provided they address the considerations 
outlined in 12 CFR 7.4002(b).  Further, the OCC has established that such fees on deposit 
accounts are not interest because they are not related to a debt instrument.   
 
 It is relevant to note that state-chartered institutions also have this authority under state 
law.  State banks may “for a fee…conduct the business of receiving money on deposit…”  
Similar to national banks, state-chartered institutions may “exercise all powers necessary, proper 
or convenient to affect any powers incidental to the business of banking.”   Overdraft fees have 
always been treated as a “fee” received for receiving deposits and included in “powers incidental 
to the business of banking” by the Division of Finance.   Fees and service charges on deposit 
accounts are specifically allowed under § 362.111 RSMo.  Likewise, the Division treats 
overdraft fees differently from interest.  Because overdraft fees are attached to deposit accounts 
and not a debt instrument, the Division does not subject overdraft fees to usury analysis. 

 
Therefore, the policy of the Division is the same as the OCC with respect to the authority 

to charge overdraft fees.  While the Division grants this wild card request, it in essence confirms 
that federal and state law both allow this activity.  We would encourage state-chartered 
institutions to engage in the analysis outlined in 12 CFR 7.4002(b) when deciding whether to 
charge overdraft fees on deposit accounts. 
 
      Very truly yours, 
 

       
      Richard J. Weaver 
      Commissioner of Finance 
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